_DSC8541

 

(foto: Magnus Ström, jag och min nya trädgårdskompis)

Det har varit en intensiv vinter. Det är nu obeskrivligt njutbart att få växla ner tempot. Sätta nävarna i jorden, njuta nya trädgårdskompisar, lyssna på barnens tankar, lyssna på mina egna tankar.

Stanna upp.

Se, känna, ta in och reflektera…

Engelskastudierna tuffar på som planerat och nu har jag välförtjänt sommarlov. Äntligen finns det plats för lustläsning! Jag har haft en fantastisk litteraturkurs under vårterminen och jag är så innerligt tacksam över att distansstudier finns! Kulturstudierna har gett mig möjlighet att fördjupa mig på flera områden, men starkast var nog djupdykningen i tv-spelens magiska värld. Jag har lärt mig massor. Mitt skrivande har också utvecklats, tack vare delkursen i akademiskt skrivande. Men det går inte att komma ifrån att det är skillnad på önskehög och litteraturlista… så nu kastar jag mig över önskehögen med jordiga fingrar! Först ut: Oryx & Crake av Margaret Atwood.

Jag toklängtar också efter att få sitta på en sten med papper och penna och fila på formuleringar ur någon av de böcker jag hoppas få översätta en dag… än har jag inte sett till dem i svensk översättning.

Tids nog så.

 

 

 

3 reaktion på “Sommarlov

 1. Camilla i Skåne

  Vad det där för trädgårdskompis???

  Blir så glad att du skriver att du uppskattar nätstudierna! Jag som är på ”den andra sidan”, som lärare, får en del …ja, småskit, av kollegor och andra, eftersom ”man” anser att det inte är studier ”på riktigt” (man kan ju fuska…som om man inte kan det i vanliga fall!!) Jag vet ju att det VERKLIGEN är det! Sträck på dig! Har själv pluggat engelska på universitetsnivå…och det är INTE lätt!

  Camilla

  Reply

  1. C Post author

   Kompisen är en lövsångare 🙂 Den hade flugit in i ett fönster och var lite groggy. Jag brukar titta till dem och låta dem vara om det går. Men den här låg illa till så jag flyttade den. När den lilla raringen piggnade på sig tyckte den att sällskapet var trevligare än blåsten och boade in sig på min arm. Länge. Supermysigt!

   Distansstudier via nätet är lika beroende av lärarens talanger och kompetenser som alla andra studier, tror jag. Jag har gått en kurs där interaktionen med andra studenter var i princip obefintlig. Då kan jag förstå resonemanget om att det är sämre än studier på plats om man tänker på tex seminarier. Men där jag studerar Engelska (mot Umeå) är upplägget vid seminarier lagt så att en majoritet av distansstudenterna deltar, och under en given tid. Seminarier i skrift är vid sådana tillfällen helt fantastiska! Diskussionerna blir både givande och genomtänkta. Dessutom kan man läsa igenom dem i efterhand och reflektera ännu ett varv. Jag gillar det skarpt! Föreläsningar, grupparbeten och inlämningar funkar också kanon. Vad gäller ”fusk”.. tja, allt går ju via Urkund, så jag vet inte hur det skulle gå till 😉

   För mig är nät/distansstudier den enda möjligheten till studier. Om de inte fanns hade jag fått avstå. Jag tror det finns många som, precis som jag, får tillgång till universitet och högskolor den vägen som inte hade kunnat göra det annars. Detta borde ses som berikande av lärosätena, inte tvärt om.

   Jag börjar sträcka på mig. Det ÄR svårt. Men samtidigt så roligt att jag dör en smula vid tanken på att jag får chansen att göra detta…

   Reply

 2. Camilla i Skåne

  Så klok du är! Man ska veta att när det gäller nätstudier så är självdisciplin och förmåga att planera A och O! De studenter som söker till nätkurser (OCH KLARAR AV DEM) ofta har många bollar i luften, men en förmåga att organisera sitt liv och framförallt suktar efter att lära mer och lära nytt. Vi som arbetar som lärare på sådana kurser försöker, i den mån det går, att göra så att uppgifter, seminarier m.m. kan göras på ”valfri tid” eftersom allas liv ser olika ut- oavsett om man är hemma med yngre barn eller arbetar heltid som lärare. Så försöker i alla fall jag göra =).

  Camilla i Skåne

  Reply

Kommentera?