Långkokboken är här!Långkok för LCHF och Paleo
av Birgitta Höglund
Förlag: Optimal
Källa: Present
Slow food som långkok och gammaldags husmanskost har blivit riktigt hett. Mustiga grytor, stekar, fonder och soppor står nu och puttrar i många kök. En gryta som under flera timmar får koka sakta på låg värme gör underverk med även de allra enklaste och billigaste köttbitar. Maten sköter sig själv medan du sysslar med annat, för att några timmar senare ha utvecklats till en fantastisk smakupplevelse.

Birgitta Höglund har 18 års erfarenhet som kock i många restaurangkök, där långkok ofta fanns med på menyn. Intresset för att ta vara på vår traditionella matkultur är något hon brinner för. Lokala och närproducerade råvaror får stor plats i hennes kök.

Den här boken, Birgittas tredje kokbok, är fylld med recept tillagade enligt LCHF och Paleo/Stenålderskost. Helt naturlig mat som vi är designade för att äta, en glutenfri kostmodell som hon själv lever efter sen över 4 år. Mat som inte bara är väldigt njutbar utan även har gett henne hälsan tillbaka.

Birgitta bjuder bland annat på sina favoriter bland våra svenska klassiker. Rätter som söndagsstek med blåbärsgräddsås, rimmad fläsklägg med blomkålsmos, saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta och dillkött varvas med recept inspirerade av hennes många resor till de olika medelhavsköken. Där lagas ofta och gärna traditionella långkok på kött från djur som fått gå ute och beta fritt. Näringsrika rätter med milda men intensiva smaker som citronfylld kyckling, turkisk lammfärsgryta, grekisk stifado och pulled pork med smak från det cypriotiska köket. Några saftiga bröd, bakade utan vanligt mjöl och med lite kolhydrater, finns också med som tilltugg till soppor och grytor.

Birgitta presenterar recepten på ett enkelt och lättlagat sätt så även den ovana långkokaren kan hänga med. Allt lagat i grytor på spisen, i ugnen, i lergryta eller i elektrisk slowcooker. Slutresultatet blir smakrika rätter som bara smälter i munnen.

Boken inleds med ett förord av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som skrivit boken "Ett sötare blod".
Köp boken här
eller köp boken här

 

Ni som följt mig i förra bloggen vet att jag älskar långlagad mat. Ni vet att jag och min vedspis mer än gärna har en gryta puttrandes i vedspisugnen under vinterhalvåret.

Ni minns kanske också att jag gärna bläddrar i kokböcker men sällan gör som där står… men nu, mina vänner, blir det ändring på det. (Jo, alltså, på det där med att följa recepten)

För jösses, vilken bok det damp ner i brevlådan idag… Jag är fullständigt golvad!

Boken känns rejält lyxig och kommer garanterat kladdas ner totalt i min iver att laga alla recepten. För jo… jag erkänner bums. Jag vill laga allt!

Smaker och dofter slingrar sig upp ur sidorna och in i min själ.. ideer, råvaror, glädje, vedspis, järngryta, mera smaker, författarens ord & tankar, bilderna, förordet… Recepten..

Recepten!

Ska du bara köpa en kokbok det här decenniet är det Långkokboken du ska lägga både slantarna & vantarna på.

Min ligger redan på Vedspisen och väntar…

Kommentera?