av Elly Griffiths
Förlag: Querqus
Källa: Köpt

 

Mitt i terminens litteraturkurs bestämde jag mig för att när sista inlämningsuppgiften är gjord ska jag unna mig en rejäl vända med min nyfunna vän Ruth Galloway. De 3 resterande böckerna i serien (jag har tidigare läst 1 & 2) beställdes och låg sen bredvid läsfåtöljen och väntade…

Nu har vi hängt ihop den senaste veckan, jag och Ruth, under lediga stunder.

Jag tycker om henne… så där varmt och innerligt som man kan göra med en som, om man vågar erkänna det, är rätt lik en själv. Jag blir också hemskt irriterad på henne. Så där intensivt less som man kan bli på en som, om man vågar erkänna det, liknar en själv.

Jag kommer på mig med att önska att Ruth bodde här i närheten. Vi skulle nog kunna bli riktigt goda vänner, hon och jag. Kärleken till naturen, ensligheten, maten, vetenskapen, böckerna… Nyfikenheten inför det okända. Glädjen i att fysiskt upptäcka det outforskade. Fröjden i att gräva (fast jag odlar och hon gräver upp ben och ruiner). Värmen, tröttheten och kärleken i vardagslivet som ensamstående mamma till en liten bebis.

De andra karaktärerna i serien har också sipprat in i min tillvaro. Flera av dem värda en helt egen bok eller två, vilket jag inte finner så ofta i den här genren. Druiden Cathbad, DCI Nelson, Maureen, Janet Meadows… Elly Griffiths bygger ut karaktärerna bok för bok och det är inte bara Ruths liv som förändras.

Jag längtar redan tillbaka till Norfolk.

Kommentera?