Det börjar bli dags att ta in maten. Man riktigt känner lukten av kung Bore runt hörnet. Men än dröjer han, hoppas jag. Jag älskar hösten… Skörda, torka, förvälla & frysa in. Eftersom vi flyttat halva köksträdgården i år hann det inte bli så mycket, men vi njuter gott av det som blev!

Idag skördades majoriteten av dillen. Vi fryser blad och stjälkar var för sig. Lite lämnade vi kvar i pallkragen, ifall det kommer mera värme… Samma sak händer med mangolden, som vi dock förväller innan infrysning. Mangoldstjälkarna är supergoda och går att använda som sparris!

Oreganon tog barnen hand om och band små buketter av som nu hänger i köket. Med blommor och allt!

Alla hjälps åt, efter förmåga, det trivs jag i…

Tack vare makens smakfulla strapats härom dagen blev det blåbärspaj med hemmasvängd vaniljsås som avslut på skördesvängen. Jag gjorde en egen variant med lite mindre socker och utan vetemjöl som blev supergod. Receptet är lagom för 2…

Smulpaj med blåbär

Ingredienser

Fyllning

  • 2,5 dl blåbär
  • 0,5 dlbjörksocker
  • 1 tsk potatismjöl

Smultopping

  • 50 g smör
  • 0,75 dlhavregryn
  • 0,25 dlkokosmjöl
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk rårörsocker
  • 1 tsk björksocker
  • ev 1 knivsuddvaniljpulver

Gör så här

Fyllning
1. Blanda björksocker och potatismjöl och rör ner i blåbären.
Smultopping
2. Smält smöret
3. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner i det smälta smöret. Låt svälla en stund.
Smulpaj
4. Klicka ut smulet ovanpå blåbärsröran.
5. Grädda i ugnen på 200-225° i ca 10 minuter.
6. Servera med hemmasvängd vaniljsås.

Kommentera?