Sensommar ♥

Skördetid & skolstartförberedelser för både stora och små. Det bästa med egen köksträdgård är att det finns mat hemma hela tiden. Färska grönsaker att äta som de är eller laga till. Under årets vitlöksskörd fick jag en hel massa krulliga saker att ta vara på. Ormlök googlade jag mig till att de kallas. Galet goda! Beslutet att förgylla Fjällträdgårdsröran med årets upptäckt var inte svårtaget.

Fjällträdgårdsröra (aka Ratatouille)

Ingredienser

  • 1-2 Msk ekologisk olivolja
  • 1 St gul lök
  • 1-2 St färsk vitlök
  • 1 Knippe ormlök (kan uteslutas)
  • 1 Knippe rotsaker (idag: ett par små morötter & en palsternacka)
  • 1 Fång nyskördad courgette
  • 1 Msk tomatpuré
  • 1 Tsk dijonsenap
  • 1 Förp. krossade tomter
  • 1 Förp. passerade tomater
  • 1 Knippe mangold (både stjälkar och blad)
  • 1 Bukett färska örter (idag: rosmarin, oregano, citrontimjan, dragon, libbsticka)
  • -salt
  • -nymalen svartpeppar
  • 1 nypa chiliflakes (eller färsk chili)

Gör så här

1. värm olivoljan i en traktörpanna eller gryta.
2. Skär grönsakerna i önskad storlek.
3. Fräs lök & vitlök i oljan tills de mjuknar och blir genomskinliga.
4. Tillsätt resten av grönsakerna och tomatpurén. Låt fräsa ett tag och rör om då och då.
5. Häll i tomaterna och låt koka upp.
6. Tillsätt örter och mangold och rör om.
7. Smaka av med salt och svartpeppar.
8. Njut bums med en klick aioli eller frys in till vinterns grytor & gratänger!

Kommentera?