Buljongkok – Renbuljong

Ingredienser

  • Renben
  • Tomatpuré
  • Blandade rotsaker
  • Lök
  • Purjolök
  • Vitlök
  • Vitt vin
  • Torkade trattkantareller
  • Citrontimjan
  • Svartpeppar

Notering

Receptet går att variera i oändlighet...

Vilka kryddor gillar du? Kör på dem!

Det händer att jag kokar renbenen utan kryddor också, för att få en neutral buljong. Då håller jag mig till en skvätt syra & peppar.

Salt använder jag sällan. Men ibland smakar jag av med lite när buljongen kokat ner till hanterbar mängd.

Oavsett hur man väljer att göra så är det vardagslyx av högsta klass att ha egna buljongtäringar i frysen redo att plumsas ner i matlagningen!

Gör så här

1.
Rosta renben med tomatpuré i ugn på 225°
2.
Lägg benen i storgryta och fyll upp med vatten, skvätt i önskad mängd vitt vin & koka upp
3.
Skumma av
4.
Tillsätt övriga ingredienser
5.
Låt koka på svag värme över dagen (ca 8-12 timmar, det är inte så noga)
6.
Ta upp så mycket du kan av ben/kött och grönt med hålslev
7.
Sila buljongen genom silduk, eller som jag: en gammal kökshandduk i ett durkslag
8.
Koka ner till ungefär hälften
9.
Häll upp i frysformar och frys in
10.
Förvara i frysen i en burk med lock.

En reaktion på “Renbuljong

Kommentera?