Jag tycker om att experimentera i Fjällträdgården. Så fort jag läst om något bra tips är jag där och testar i ett hörn, eller två. Ibland går det åt fanders och ibland blir det succé. Oavsett resultat är dock en sak solklar: jag har lärt mig något.

Ett av årets experiment är att på allvar jämföra två olika sätt att odla i pallkragar/bäddar. Så. Jag tog en fröpåse med favoriten Mangold och sådde direkt i pallkragen som jag förberett som jag brukar (björklöv, koskit och egen kompost uppblandat med befintlig jord). När småplantorna kommit upp ordentligt tog jag upp hälften. De jag tog upp planterades ner i bädden bredvid som bestod av hästgödsel, egen kompostjord och ett rejält täcke med gräsklipp.

Resultat 3 veckor efter flytt:

 

SONY DSC

 

Till vänster ligger ett Mangoldblad som stått kvar i ursprungsbädden & till höger ligger ett Mangoldblad som stått i hästskit & gräsklippsbädden.

Samma sort, samma fröpåse, samma läge, samma förhållanden vid sådd och första gallring. Men skillnaden är ändå enorm! Jag törs knappt tänka på hur stor skillnad det är om några veckor!

Det är tveklöst så att jag behöver försöka få tag i mer gräsklipp och hästgödsel till nästa år…

 

 

2 reaktion på “Med eller utan?

 1. Anneli

  Wow!! Vilken skillnad!! Men så pysslar du ju om dina plantor också….. Mina får bara rejält med koskit – och i år växer de ändå som ogräs 🙂

  Reply

  1. C Post author

   Visst är det coolt? Ändå står de för trångt och ogräsrensandet…tja… Playa del Fjällen lockade ju lite mer, om man säger så 😉 Nä jag pysslar inte om så mycket. Det är jag för lat för.

   Reply

Kommentera?