Maria Magdalena Mathsdotter – Kungen, Samekvinnan & den franske pastornMaria Magdalena Mathsdotter - Kungen, samekvinnan & den franske pastorn
av Lilian O. Montmar
Förlag: Alerta
Antal sidor: 316
Källa: Biblioteket

 

Vilken bok! Vilket mod! Vilken kvinna…

Av en slump ramlade jag över den här boken på biblioteket. Väl i bilen började jag sakta bläddra mig igenom de första sidorna och redan innan kvällen hade språket och berättelsen fångat mig.

Boken är en dokumentärroman som beskrivs så här:

”Folk stirrar på samekvinnan i den stora röda mössan. ”Varför har hon kommit hit?” undrar adelsdamen. ”Jag är på väg till kungen, har bett Gud beveka människornas hjärtan att hjälpa oss grunda skolor och barnhem för Lapplands barn, svarar Maria Magdalena Mathsdotter.

Damen blir först stum av förvåning, sansar sig och säger sedan: ”Hon har redan blivit bönhörd. Följ med mig till pastorn som pålyste kollekten för Lapplands barn igår!”

Den mediala uppmärksamheten kring Marias besök hos kungen påskyndade pastorns planer. Den 8 april 1864 grundades den framgångsrika 5-öresföreningen i Europa för att främja ”barnhem i svenska Lappmarken”.

I sin bok om ”Lappland och Maria Magdalena Mathsdotter” skriver pastor Roehrich: ”Hennes anletsdrag voro öppna och intelligenta, hennes blick, hennes ord, allt tillkännagaf en öfverlägsen qvinna.”

Marias djärvhet, själsstyrka och kraft gav praktiska resultat: Fem nya barnhem grundades mellan 1865 och 1868 och den 3 mars 1871 fastställdes odlingsgränsen i lag.

Vem var hon? Hur såg 1860- talets samhälle ut som Maria levde och verkade i? Hur fick hon modet att två gånger bege sig den 80-mil långa vägen till Stockholm? Vad hände sedan?”

 

Från första stund, då jag fångas av berättelsen om en förlossning ute på fjället, törstar jag efter mer. Berättelsen om Marias liv och gärning är helt fantastisk. Författarens språk och miljöbeskrivningar lyfter den till, om möjligt, än högre höjder. Även om boken hade behövt en bättre korrekturläsning (vilket brukar få mig att tappa läslusten bums) är den en av de bästa jag läst på länge.

Jag känner känslorna, njuter dofterna & smakerna, anar skräcken, förlorar mig i vidderna… och vill aldrig någonsin att den ska ta slut.

Boken finns att köpa här & här och, såklart, att låna på biblioteket.

 

5 reaktion på “Maria Magdalena Mathsdotter – Kungen, Samekvinnan & den franske pastorn

 1. Pingback: Kulturkollo vill ha boktips, här kommer mitt bidrag! ‹ Fjällträdgården

 2. Lilian O. Montmar, författare

  En hälsning från författaren:

  Som författare till Norrlandstrilogin om kvinnor att påminnas om, (del 1: ”Kolonisterna på hjortronmyrarna”, 2010, del 2 ”Maria Magdalena Mathsdotter”, 2012 och del 3: ”För inte så länge sedan”, 2014, vill jag berätta att hela trilogin även finns att läsa som e-böcker och kan laddas ned på närmaste bibliotek.

  Reply

  1. C Post author

   Tack Lilian för att du berättar! ”Kolonisterna på hjortronmyrarna” och ”För inte så länge sedan” ligger i min sommarläsningshög och väntar på att vårterminens litteraturkurs ska ta slut. Jag längtar oerhört efter att försjunka i dem!

   Reply

Kommentera?