Det i särklass mest lästa inlägget i förra bloggen, som dessutom fortfarande genererar både sökningar och trafik, är receptet på långlagat fläsk. Tänk att ett så enkelt vardagsrecept kan vara så välbesökt!

Eftersom jag försummat Fjällträdgården något på senare tid tänkte jag att det var dags för den där guldklimpen att hitta hit också.

Så.

Sagt och gjort…

Idag blev det långlagat fläsk till middag.

 

Långlagat fläsk (version femtioelva)

Ingredienser

  • sidfläsk
  • smör
  • olivolja
  • långkokt tomatsås
  • tomatpuré
  • dijonsenap
  • balsamvinäger
  • soya
  • paprikapulver
  • rökt paprikapulver
  • svartpeppar
  • chiliflakes

Notering

Kryddningen på det långlagade sidfläsket varierar ofta härhemma. Basen är dock smör, tomatsås (eller ketchup)/dijon/soya varje gång. Fläsket är gott till potatismos, blomkålsmos & grillade grönsaker och kan serveras som här med långkokt tomatsås eller olika röror tex getoströra.

 

Gör så här

1.
Lägg fläsket i en ugnsfast form med svålsidan neråt & sätt ugnen på 125°.
2. Rör ihop ingredienserna till penslingen.
3.
Pensla eller bre ut röran på fläskbiten.
4.
Sätt in i mitten av ugnen i ett par timmar, eller tills det är klart. Det brukar ta mellan 1,5 & 2 timmar beroende på fläskbitens storlek.
5.
Servera i skivor med önskat tillbehör. Här: långkokt tomatsås, ugnsbakad lök, ugnsbakad haricot vert & färsk tortellini med ostfyllning.

6 reaktion på “Långlagat fläsk

    1. C Post author

      Hej Rosine!
      Nej, till just detta recept har jag inga mått och mängder. Det är mer en skiss över hur man kan smaksätta sidfläsk. Men jag skulle gissa att det är ett par rejäla matskedar tomatsås och sen någon tesked vardera av resterande vätskor. Smaka sen av med kryddorna. Var försiktig med salt då fläsket är så salt i sig själv.
      Hoppas det var till hjälp?

      Reply

  1. Anneli

    Men så är det supergott också!!! Lagade det ett antal gånger innan vi gjorde slut på köttet av Nasse och Knorre. Efter det har sonen haft grisförbud och det har inte blivit av att vi köpt fläsk mer än till paltbrödet då. Kanske att han ska få gristillstånd till nästa sommar igen?

    Under tiden hoppas jag på lite renrecept, nybliven renköttsägare som jag är 🙂

    Kram!

    Reply

    1. C Post author

      Tack Anneli, så roligt att du gillar mitt fläsk 😉
      Nämmen! Renkött! Ojojoj… gott så det förslår! Har du benen kvar?

      Reply

      1. Anneli

        Redan kokt buljong efter ditt recept 🙂 Kör samma med en omgång älgkalvben.
        Men tips för renfärs, stek och ytterlår mottages tacksamt!

        Reply

        1. C Post author

          Åh! Så roligt att du gillar buljongen! Jag ska rota i hjärnans gömmor efter renförslag. Återkommer efter skottningen!

          Reply

Lämna ett svar till Rosine Avbryt svar