Det finns mängder av recept på fröknäcke på nätet. Att de är så populära är inte konstigt. Glutenfria, mjölkfria & nötfria. En dröm för en allergikerfamilj som vår!

Men det är inte därför jag bakar dem… De är helt enkelt så förbaskat goda!

De är lätta att baka, men det tar lite tid. Om man inte har tiden eller kan baka själv så har Huså Bröd börjat producera ett fröknäcke för handeln, det är utvecklat tillsammans med kunniga Birgitta Höglund, och smakar nästan hemmagjorda.

Fördelen med hembakta är ju att man kan välja smaksättning. Jag älskar dem med bara salt och olivolja, maken vill ha chiliflingsalt och alla gillar vi dem med smör & kanel…

Varsågoda. Här kommer Fröknäcke, på mitt vis.

Fröknäcke

Ingredienser

  • 3 dl linfrö
  • 6 dl blandade frön & kärnor
  • 1 dl pofiber
  • 1 msk husk
  • 6 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja
  • t.ex. 1ev flingsalt

Notering

När jag skriver blandade frön i receptet är det för att vilka frön/kärnor jag använder varierar beroende på tillgång. Oftast använder jag solrosfrön, pumpakärnor, melonkärnor, sesamfrön eller vallmofrön...  Men det finns säkert fler att prova, om man så vill!

Linfröna däremot går inte att byta ut. De behövs för att hålla ihop smeten.

Här är smeten smaksatt med salt och olivolja, men ibland byter jag ut olivoljan mot smör och tillsätter 1 msk kanel. Om någon av er har andra förslag på smaksättning bidra gärna i kommentarsfältet!

Gör så här

1. Blanda alla torra ingredienser
2. Slå över vatten och olivolja
3. Låt svälla 10 minuter
4. Ta fram 3 plåtar och lägg bakplåtspapper på dem
5. Fördela smeten på de tre plåtarna
6. Ta ett till bakplåtspapper, lägg på smeten, kavla ut tunt
7. Upprepa med alla plåtarna (strö ev flingsalt över nu, om du vill ha)
8. Grädda i varmluftsugn på 140° i ca 45 minuter, eller tills de börjar ta färg. Jag väljer varmluftsugn för då kan jag grädda alla plåtar samtidigt. Om du har en vanlig ugn kör du på 150° och gräddar en plåt i taget.
9. Ta ut och skär knäckebrödet i önskad storlek.
10. Sänk ugnen till 50° och torka i ca en timme
11. Ta ut och vänd på bitarna
12. Torka på 50° ca en timme till.
13. Stäng av ugnen och låt plåtarna stå och torka klart på eftervärme, med luckan öppen, över natten.

2 reaktion på “Fröknäcke

  1. Pingback: Julstök ‹ Fjällträdgården

  2. Pingback: Så mycket… | impertiff

Kommentera?