Freddie Mercury – den definitiva biografinFreddie Mercury - den definitiva biografin
av Lesley-Ann Jones
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 411
Källa: Present
Köp boken här
eller köp boken här

 

Så fick jag äntligen läsa den (tack mamma!)… Fylld av höga förväntningar kastade jag mig in i boken jag längtat så efter att få läsa.

Jag är uppvuxen med Freddies musik. Med Queens hela genialitet. Jag hann se honom live innan sjukdomen tog hans liv (innerligt tack mamma). Och jag glömmer det aldrig.

Få är de musikaliska händelser som gett lika bestående intryck. Ännu färre är de kändisöden som fått mig i tårar. Men när Freddie Mercurys död förkunnades på löpsedlarna.. då grät jag. Floder. Att aldrig mer få höra denna röst… det var bara så… otänkbart.

Så hade jag då boken om hans liv i min hand. Omslaget lovade gott. Texten om författaren likaså. Och med det (förhållandevis lilla) jag visste sen tidigare om Queen och Freddies äventyr… då kunde det väl bara bli bra?

Eller…?

Njae…

En tredjedel in i boken är jag på väg att lägga den ifrån mig helt. Författaren radar upp fakta och ”namedroppar” i en takt som får mig att gå vilse i texten om och om igen. Berättelsen, den fantastiska, om en makalös människa och hans musik rent av drunknar i kakofonin.

Jag tar mig dock vidare på ren vilja. Jag vill så gärna fram till allt det jag minns… Live Aid, konserten i Stockholm, samarbetet med Montserrat Caballé, de sista åren, George Michaels fantastiska hyllning under minneskonserten

Men trots all min känslomässiga anknytning till så mycket i boken får författaren aldrig riktigt tag i mig och berörd blir jag först i slutet. Och då av ett litet citat… Någon annans ord.

Jag hade hoppats så på att författaren skulle förvaltat (och förmedlat) den guldgruva hon uppenbarligen haft i sina händer. Men så blev det inte. Boken faller platt.

Den fantastiska berättelsen om Freddies liv och gärning är och förblir hans egen. Och jag tror att jag ändå innerst inne njuter av att ha honom kvar där.. i musiken…

The Show must go on

Boken finns att köpa här & här, men glöm inte kolla biblioteket (eller Elib om du läser på nytt vis) om du hellre lånar än köper.

4 reaktion på “Freddie Mercury – den definitiva biografin

  1. C Post author

   Hej!
   Nej, den har jag inte läst. Peter Freestone nämns en del i boken jag läste dock. Tack för tipset!

   Reply

 1. Mats

  Kan bara hålla med dig, det finns förutsättningar för en bra bok, men nånstans på vägen blir det fel.
  Författaren öser in namn och skvaller runt dessa, snurrar fram och tillbaka i gayspåret, och startar trådar som inte leder någon vart.
  Det är synd, för enbart Freddies liv hade räckt och det finns så mycket att veta, och det nästan drunknar i flödet av bisaker.
  Att det är bitvis rörrigt kronologiskt hjälper inte till.

  Dock vill jag ändå rekommendera boken, för den är intressant!

  Reply

  1. C Post author

   Hej Mats! Tack för dina tankar om boken! Jag håller med dig om att den är värd att rekommendera trots sina brister. I alla fall för ett Queen-fan.

   Reply

Kommentera?