Enkel räksoppa (& räkbuljong)

Ingredienser

  • 1 Påse räkor
  • 1 Msk smör
  • 1 Msk olivolja
  • 1 Msk tomatpuré
  • 1 St gul lök
  • 1 St vitlöksklyfta
  • 1 Glas vitt vin
  • 1 Nypa chiliflakes
  • 1 Nypa hela vitpepparkorn
  • 1 Tillbringare vatten
  • 1 Nypa salt
  • 2-3 Dl grädde
  • 2-3 Dl créme fraiche
  • en Näve dill

Valfri

  • 1 Tsk citronhonung

Gör så här

1. Skala räkorna och fräs sen skalen i smör, olivolja & tomatpuré.
2. Hacka ner en gul lök och en vitlöksklyfta, fräs tills löken är genomskinlig.
3. Slå ett rejält glas vitt vin över och smaksätt med chiliflakes, ev. citronhonung och hel vitpeppar.
4.
Spä med vatten så det täcker räkskalen. Låt småkoka tills det doftar underbart, typ.
5.
Sila av buljongen genom en linnehandduk.
6.
Koka ner buljongen till önskad mustighet och salta lätt.
7.
Under tiden i en annan kastrull: vispa samman lika delar grädde och créme fraîche, smaksätt med dill.
8.
Tillsätt sen räkbuljong till önskad konsistens.
(vilket i allra högsta grad är en smaksak)
9.
Spara eventuell överbliven buljong.
(till framtida underverk)
10.
Smaka av soppan med tex en ytterligare klick tomatpuré, nymalen svart/vitpeppar, kanske salt..?
När du är nöjd tillsätt de skalade räkorna och en driva dill.
11.
Låt räkorna bli precis genomvärma, servera sen bums

Kommentera?