skörd

 

 

Jag fortsätter skörda. Nog börjar plantorna se lite rufsiga ut och inte växer de i raketfart längre. Det syns att det höstas och att nätternas kyla tar på krafterna. Men än ger köksträdgården mat i förvånansvärda mängder även här i fjällen. I helgen kokade jag ännu en variant av Ratatouille och barna plockade bondbönor & smultron medan de knaprade sommarmorötter. Palsternackorna ser fina ut i år, på bilden syns storleken på de jag nu gallrar ur. Resten får stå kvar ännu ett slag och växa till sig.

Det är snart dags att summera årets skörd. Vissa nedslående upplevelser har vi haft. Som att kålmalen tog så gott som all kål. Jag har bara ett par plantor kvar som får hänga med så gott de kan. Det ska bli spännande att se om de hinner bli något innan vintern. Som de två skatfamiljer som gav sig på de mogna bondbönorna så fort jag vände ryggen till. En liten portion färska bondbönor, lagom att smörfräsa till mig och maken, är allt som blev kvar.

Men att få se glädjen i mina tösers ögon när de gräver upp potatis till middagen, höra fnisset när roligt formade morötter dras upp… och känna känslan när squashbäddens djungel dag efter dag ger mer mat än vi hinner äta…

Då gör det inget att både stora och små flygfän åt sig mätta på det vi odlade.

4 reaktion på “Det höstas i Fjällträdgården

  1. C Post author

   Tack Birgitta, det är verkligen en sann fröjd. Nyss toppade maken med litervis med kantareller, kan det bli bättre..?

   Reply

   1. Birgitta Höglunds Mat

    Härligt. Jag har just avnjutit smörsoppen jag plockade i helgen, fyllde hattarna med en röra på gravad öring och gratinerade, perfekt till tapas.
    Receptet kommer på fredag, funkar fint till kantarellhattar också 🙂

    Reply

 1. Anneli

  Och mina bondbönor blev inte större än ärtor….. Tur för mig då att odlaren på Ås Trädgård kan så mycket bättre och jag har möjlighet att svänga förbi och shoppa ibland 🙂

  Reply

Kommentera?