Det här är riktig vardagslyx! Söndagsmiddag i sin bästa skrud. Abborrgryta med purjo & dijon, spetsad med chili & egen sikbuljong… Kan det bli bättre?

Hmm.. Möjligen om jag hade kommit längre med pågående uppsats 😉

Abborrgryta med purjo & dijon

Ingredienser

  • 8 abborrfiléer
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl grädde
  • 2-3 dl fiskbuljong
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk tomatpuré
  • dill
  • chiliflakes
  • kryddkvarn Chili explosion
  • svartpeppar
  • salt
  • olivolja

Gör så här

1. Skär purjolök och vitlök till önskad storlek.
2. Fräs purjolök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de börjar mjukna.
3. För lökfräset åt sidan i pannan och lägg ner abborrfiléerna. Stek filéerna lätt och salta & peppra under tiden.
4. Tillsätt övriga ingredienser och rör om försiktigt. Koka upp och sänk sen värmen och låt grytan puttra samman tills fisken är klar.
5. Smaka av med salt och peppar och ev lite mer dill.
6. Servera med väl smörat potatismos eller blomkålsmos (eller som här... gratinerad broccoli)

Fiskbuljong går fort att göra, om man jämför med renbuljongen.

Och det blir så galet gott!

Brukar du koka egen buljong?

Buljongkok – Fiskbuljong

Ingredienser

  • fisk
  • dillstjälkar
  • hel svart eller vitpeppar
  • vatten
  • ev. salt

Notering

Det är oftast siken som blir fiskbuljong härhemma då det är den vi rensar många av samtidigt. Men självklart går det att koka fiskbuljong på de flesta fiskar du gillar.

Gör så här

1.
Skölj av fisken
2.
Filéa fisken och lägg skroven i en gryta.
3.
Lägg i dillstjälkar och pepparkorn och täck med vatten.
4. Koka upp, skumma av & låt småkoka i 20-30 minuter.
5. Sila av (se inlägget om renbuljong om du vill se hur jag gör)
6. Koka ner till hanterbar mängd och smaka ev. av med en nya salt.
7. Frys in i kuber och förvara "buljongtärningarna" i en burk med lock i frysen.

 

Kommentera?