Ren lyx är det när man får tag i färsk havsfisk… Hälleflundra är en favorit och det är storfest när man får tag i en!

Hälleflundran är lätt att laga till, speciellt om du har en ugnstermometer, och den smakar gudomligt… både med och utan kryddor. Att göra den med bara salt och smör är också en riktig hit!

Hälleflundra i ugn

Ingredienser

  • Hälleflundra
  • Salt
  • Olivolja
  • Smör
  • Vitpeppar
  • Citrontimjan

Notering

Detta är vårt standardrecept på hälleflundra i större bit. Smaksättningen, denna gång vitpeppar & citrontimjan, kan med fördel varieras. Svartpeppar? Andra örter? Chili...? Våga prova!

Viktigt är också att alla ugnar beter sig olika. I min är 150 grader det bästa för större bit hälleflundra.

Gör så här

1. Torka av hälleflundran och snitta skinnet på båda sidor.
2. Salta väl på båda sidor och låt vila i ca 30 minuter.
3. Ringla olivolja i en ugnsform och lägg i hälleflundran.
4. Dra några varv med pepparkvarnen över alltihop.
5. Stick ner kvistar av citrontimjan i snitten.
6. Hyvla smör över fisken.
7. Stick in en stektermometer, med spetsen i tjockaste delen av fisken.
8. Sätt in i ugnen och låt gå till ca 55 graders innertemperatur.
9. Klart!

3 reaktion på “Hälleflundra i ugn

  1. Anneli

    Hoppas, hoppas, hoppas att vi får en sådan när vi ska till Norge på premiärfiske (för oss) nästa vecka. Då ska jag prova detta – garanterat!

    Reply

    1. C Post author

      Nu blir jag avis.. jag har inte varit till Norge på fiske än. Det är make och stortös som haft den äran! Roligt att du vill prova receptet!

      Reply

  2. Pingback: Muurikkamat ‹ Fjällträdgården

Kommentera?